Řečové nedostatky mladších žáků - Maturová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá nedostatky v mluveném projevu u mladších žáků. Je rozdělena na dvě základní části, teoretickou a praktickou. V teoretické části je pojednáno nejen o řečové komunikaci, ale také o problematice logopedické péče v České republice. Následuje jednotný přehled českých hlásek a stručná charakteristika mluvních orgánů, které se podílejí na vytváření podmínek, v nichž může zaznít zvuková podoba řeči. Nedílnou součástí je i kapitola o komplexním rozvoji řeči u člověka. Těžiště prvního tematického celku tvoří nejčastější výslovnostní vady a způsoby jejich odstraňování nejen u intaktní společnosti, ale i postižených jedinců. Zvolili jsme taková postižení, která jsou frekventovaná a věnuje se jim i odborná literatura. Praktická část se z velké části opírá o teoretické poznatky popsané v předešlých kapitolách. První samostatný celek tvoří záznam verbální řeči afatiků se zaměřením na některé jazykové zvláštnosti. Poté následuje výzkum zaměřený na vady výslovnosti u žáků/žákyň na základních a středních školách, který je zpracován v grafické podobě. Závěrečné kapitoly jsou věnovány porovnávání artikulačních potíží u zdravých a zdravotně postižených dětí.
Defects in the language of younger pupils