Zpracování a kvalita krůtího masa - Šiková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na kvalitu a zpracování krůtího masa. Cílem práce je shromáždit dostupné informace k problematice faremního chovu krůt a zpracování krůtího masa. V jejím rešeršním charakteru se zabývám nejprve popisem, původem krůt a faremním způsobem chovu. Dále je zde popsáno složení krůtího masa, které poukazuje na jeho oblibu ve společnosti. Práce zahrnuje vývoj stavů krůt za posledních deset let v porovnání s ostatními druhy drůbeže a spotřebu krůtího masa v České republice a ve světě. V této práci jsou charakterizovány intravitální vlivy na jakost masa, spolu s dalšími ukazateli jakosti drůbežího masa. Dále popisuji v bakalářské práci vlastní technologii porážení a opracování krůt. V neposlední řadě jsou zmíněny požadavky na přepravu a prodej krůtího masa. K jeho oblibě přispívá finalizace masa, která je na závěr krátce shrnuta.
Processing and quality of turkey meat
Keywords: Krůtí maso; drůbež; jateční opracování; kvalita drůbežího masa.; Turkey meat; poultry; slaughter processing; quality of poultry meat.