Hodnocení aktuálního stavu krajiny Mostecka - Radošová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá srovnáním flóry mezi rekultivovanými plochami a plochami ponechanými sukcesi na výsypkách v Severočeské hnědouhelné pánvi. Mapované výsypky leží nedaleko měst Mostu a Duchcova. Těžba uhlí a následné rekultivace mají v této oblasti dlouholetou tradici. První zmínky o těžbě uhlí na Mostecku se váží k roku 1613. Jakákoliv těžba narušuje ráz a strukturu krajiny, proto se provádí určitá opatření, která vedou k její obnově. Cílem práce je podchytit a zhodnotit aktuální složení vegetace na vybraných plochách, zařadit oblasti dle Katalogu biotopů a celkově zhodnotit současný stav krajiny na Mostecku.
The evaluation of actual conditions of Mostecko region
Keywords: těžba uhlí; výsypka; rekultivace; sukcese; Katalog biotopů České republiky; krajinný ráz; coal mining; dump; recultivation; succession; Catalog of Habitats of the Czech Republic; landscape character