Hodnocení rizik,prevence a podpora zdraví na pracovišti vybraného podniku v Olomouckém kraji - Svobodová, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit zdravotní riziko lokální svalové zátěže horních končetin při práci operátor na pracovišti vybraného podniku v Olomouckém kraji a navrhnout vhodná preventivní opatření. Byly položeny 3 výzkumné otázky: ,,Jsou dodrženy přípustné hodnoty stanovené v % maximální síly při práci operátorů??, ,,Jsou dodrženy hygienické limity stanovené pro počty pohybů při práci operátorů?? a ,,Jaká jsou vhodná preventivní opatření v případě rizika lokální svalové zátěže při práci montážního charakteru?? Diplomová práce byla řešena jako kvalitativní výzkum. Sledovaný soubor tvořili pracovníci profese operátor na pracovišti vybraného podniku v Olomouckém kraji. Ke sběru dat byla použita technika přímého, nezúčastněného a zjevného pozorování, studium odborné literatury, platných legislativních předpisů a zkušebních protokolů. Výsledky měření jsem zpracovala a porovnala s hodnotami hygienických limitů, které jsou uvedeny v nařízení vlády č. 361/2007 Sb., v platném znění. Na podkladě zhodnocení získaných dat jsem zařadila práci operátor do rizikové kategorie 3 z hlediska sledovaného faktoru lokální svalové zátěže podle kritérií stanovených vyhláškou č. 432/2003 Sb., v platném znění. Na podkladě zhodnocení rizika a kategorizace prací jsem navrhla vhodná preventivní opatření pro omezení vlivu lokální svalové zátěže při práci. Pro komplexnější posouzení vlivu lokální svalové zátěže na pracovníky jsem sestavila jednoduchý dotazník zaměřený na subjektivní hodnocení zátěže pohybového aparátu při práci. Na základě výzkumu jsem vyvodila hypotézu: ,,S narůstajícím trendem výskytu profesionálních onemocnění končetin z přetížení spojeným s nezanedbatelným sociálním, ekonomickým a společenským dopadem těchto onemocnění je třeba zaměřit větší pozornost na soustavné vyhledávání, posouzení a vyhodnocení rizika faktoru lokální svalové zátěže při práci.?
Risk assessment, prevention and health support at a workplace of a selected plant in the Olomouc administrative region
Keywords: hodnocení zdravotních rizik; kategorizace prací; lokální svalová zátěž; profesionální onemocnění z přetížení; elektromyografie; health risk assessment; categorization of labour; local muscular stress; occupational diseases of the limbs due to overload; electromyography