Vliv času stráveného u počítače na hodnoty BMI. - Litvanová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Stále více lidí tráví v dnešní době hodně času u počítače, a to jak v práci, tak ve svém volném čase. Tato bakalářská práce má za úkol zjistit vliv času stráveného u počítače na hodnoty BMI. Hlavním cílem bylo zjistit, kolik času tráví dnešní mladiství u počítače a dále například jakým činnostem se na počítači nejvíce věnují. Dále je práce zaměřena na stravovací návyky, na to jak vnímají sebe sama a jaký to má celkový dopad na jejich váhu a zdraví. V první části teorie jsou shrnuty základní informace o složkách výživy, pitném režimu, potravinové pyramidě a výživě dětí. Druhá část byla věnována poruchám příjmu potravy, obezitě, body image, pohybové aktivitě, médiím a volnému času a poslední kapitola nesla název počítač a rozvoj závislosti. V praktické části popisuji cíl práce a hypotézu, metody výzkumu a prezentuji dosažené výsledky. Pro sběr dat byla použita metoda kvantitativního výzkumu technikou anonymního dotazníku. Výzkumný soubor tvořili žáci 6 ? 9 tříd základní školy ve věku 11 ? 17 let. Výzkumné šetření bylo prováděno na ZŠ Pohůrecká v Českých Budějovicích. Celkem bylo rozdáno 199 tištěných dotazníků, které děti mohly vyplnit až po písemném souhlasu rodičů. Ze 199 rozdaných dotazníků návratnost činila 102. Z toho bylo 53 dívek a 49 chlapců. Výsledky výzkumu ukázaly, že jednak počítač, tak i internet se stal naprosto běžnou součástí domácností. Žáci s počítačem stále více pracují a tráví u něj spoustu času, což se v jisté míře odráží i na jejich váze. Dále z výzkumu plyne, že se převážná většina respondentů, zejména chlapců, věnuje různým sportovním aktivitám více než dívky, a přesto je i u nich hodnota BMI vysoká. Bakalářská práce může posloužit jako zdroj informací jak pro rodiče, tak pedagogy.
Impact of the time spent on the computer on BMI values.
Keywords: Body image; obezita; pitná voda; volný čas; závislost.; Body image; obesity; potable water; leisure time; addiction.