Problematika tuberkulózy v Zambii - Lubasi, Sundano Kutoma (Jihočeská univerzita, 2013)
Tuberkulóza je jednou z nejnebezpečnějších infekčních onemocnění na světě, a je jednou z hlavních příčin nemocnosti a úmrtnosti, zejména v chudých zemích. V Zambii tuberkulóza zůstává významným zdravotním problémem a patří tak mezi deset nejčastějších příčin nemocnosti a úmrtnosti. . Záznamy o výskytu tuberkulózy se v posledních dvaceti letech zvýšily 5krát, a to především kvůli HIV/AIDS. Odhaduje se, že přibližně 70 % všech zjištěných případů tuberkulózy je současně infikováno virem HIV. Interakce tuberkulózy a infekce viru lidské imunitní nedostatečnosti (HIV) komplikuje a ztěžuje kontrolní program tuberkulózy. Tuberkulóza se stala hlavní příčinou úmrtí u lidí, kteří žijí s HIV/AIDS. Zambie, jako mnoho jiných zemí postižených tuberkulózou, zažívá ekonomickou a sociální zátěž spojenou s touto nemocí. Hlavním cílem mé diplomové práce bylo sledování problematiky tuberkulózy v Zambii. Dalšími dílčími cíli bylo zjistit, jak dobře jsou obyvatelé Zambie informování o tuberkulóze, monitorovat diagnostické a léčebné metody tuberkulózy a nakonec analyzovat, do jaké míry jsou preventivní opatření proti tuberkulóze účinná. V práci jsem použila kvalitativní a kvantitativní druh výzkumu. Sekundární analýza dat různých informačních zdrojů, včetně publikací zambijského Ministerstva zdravotnictví, jakož i výsledky průzkumů ze strany nevládních organizací ve spolupráci s Národním programem pro kontrolu tuberkulózy byla použita v kvalitativním výzkumu. Kvantitativním výzkumem jsem formulovala dotazníky, jejichž hlavním cílem bylo zjistit, jak dobře jsou lidé informovaní o tuberkulóze. Výzkum byl proveden pouze v hlavním městě Zambie, v Lusace a počet respondentů byl 100. Ze získaných výsledků, představuje tuberkulóza velký problém veřejného zdraví v Zambii a počty jsou i nadále vysoké. I když je pokles prevalence tuberkulózy za poslední desetiletí povzbuzující, je ještě třeba udělat mnohem více. Implementace různých preventivních opatření, i když se stále potýká s problémy, přinesla pozitivní výsledky. Došlo ke zlepšení v míře úspěšnosti léčby ze 77 % v roce 2000 na současných 86 %, míra incidence na 100 000 obyvatel se také snížila z 504 v roce 2 000 na současných 365 na 100 000 obyvatel. Toto snížení míry incidence lze připsat k preventivním opatřením jako je rozšíření strategie DOTS do všech okresů v zemi, posílení Národního programu pro kontrolu tuberkulózy a mnoho dalších. Tato práce může být využita jako referenční zdroj pro další výzkum ve vztahu k tématu tuberkulózy v Zambii.
The problem of Tuberculosis in Zambia
Keywords: Tuberkulóza; Plně kontrolovaná terapie(DOTS); Multirezistentní tuberkulóza; Tuberculosis; Direct Observed therapy treatment short course ( DOTS); multi resistant tuberculosis