Realita versus fikce u dětí v předškolním věku. - Urbanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce je změřena na sledování toho, do jaké míry jsou děti v předškolním věku schopny rozeznávat realitu od fikce především v souvislosti se sledováním příběhů v mediích. Praktická část byla realizována u dětí v mateřské škole, kde byla dětem pouštěna videa a následně byly s dětmi vedeny rozhovory o tom, jak prezentované video příběhy vnímají v kontextu jejich schopnosti rozlišit, co z příběhu může odpovídat realitě a co už je fikce. Výsledky výzkumu ukázaly, že 4leté děti se statisticky liší od 6letých dětí hned v několika kategorií.
Perception of reality and fiction in pre-school children.
Keywords: Realita a fikce; předškoláci; kognitivní vývoj; schopnost rozlišit realitu; status reality.; Reality and fiction; pre-school children; perception of reality; ability to distinguish the fact and fiction