Integrály a diferenciální rovnice v aplikačních úlohách - sbírka řešených příkladů - Holub, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním tématem diplomové práce je vytvoření sbírky vybraných řešených zajímavých úloh určených pro rozšiřující výuku seminářů matematiky na středních školách, případně jako doplňková literatura studentům rozličných oborů vysokých škol. První část pojednává o možnostech aplikací integrálního počtu v úlohách z běžné praxe. Specifická témata některých úloh jsou využitelná i v oblastech odborných kruhů. Druhá část práce se zaměřuje na matematicky řešené úlohy, jejichž předlohou jsou výjimečné nastalé okolnosti z běžného života. Cílem každého příkladu je sestavení obyčejné diferenciální rovnice, stanovení počátečních podmínek, dořešení rovnice a konfrontace se zadáním úlohy.
Integrals and differential equations in apllied problems - a digest of solved examples
Keywords: aplikační úlohy; integrální počet; diferenciální počet; diferenciální rovnice; obyčejné diferenciální rovnice; počáteční podmínka; application tasks; calculus; differential equation; ordinary differential equation; initial condition