Řešení etických otázek v radiační ochraně z pohledu odborníků v nelékařských oborech - Lotterová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce je zmapovat současný stav problematiky postavení etiky v radiační ochraně a zpracovat výzkum na téma řešení etických otázek v radiační ochraně z pohledu odborníků v nelékařských oborech, kterými byli pro tuto práci zvoleni radiologičtí asistenti. Tato diplomová práce je rozdělena na teoretickou část, praktickou část a diskuzi. V teoretické části práce jsou stručně popsány počátky využívání ionizujícího záření v medicíně a také některá odvětví medicíny, v nichž se záření využívá v současnosti. Dále jsou popsány biologické účinky ionizujícího záření na lidský organismus. Je zde také popsáno zakotvení systému radiační ochrany v legislativě České republiky a představeny nejdůležitější úřady a organizace na poli radiační ochrany. V teoretické části této práce jsou také popsány cíl a principy radiační ochrany a expoziční situace. V neposlední řadě je popsána role etiky v systému radiační ochrany, základní a procesní etické hodnoty. V praktické části je zpracován a vyhodnocen samotný výzkum prováděný formou kvantitativní, tedy dotazníkovým šetřením s využitím kombinace uzavřených a otevřených otázek. Respondenty tohoto výzkumu jsou výhradně radiologičtí asistenti pracující na třech odděleních třech velkých pražských nemocnic. Je zde také provedeno porovnání výsledků samotného výzkumu s mými vlastními odpověďmi. Je zjištěno, že postavení etiky v systému radiační ochrany je jasně dané. Také je dokázáno, že se radiologičtí asistenti v praxi setkávají s etickými dilematy týkajícími se radiační ochrany jako takové, i se situacemi, kdy jsou přímo porušeny některé principy radiační ochrany. Dále jsou zjištěny nejčastější faktory, které respondenty negativně ovlivňují ve výkonu povolání. V diskuzi je provedeno zhodnocení výsledů výzkumu. Následuje porovnání s podobným výzkumem provedeným mezi členy Americké asociace fysiků v medicíně. Dále jsou v diskuzi uvedeny některé zajímavosti z dotazníkového šetření a několikero návrhů pro zlepšení nebo změnu současné situace zkoumané problematiky v praxi. Vědeckým přínosem této práce je zjištění konkrétních etických dilemat, která jsou řešena v současné praxi a způsobu jejich řešení, dále identifikace negativně ovlivňujících faktorů a definice situací, kdy jsou porušeny zásady radiační ochrany, které v praxi nastávají. Vše je zkoumáno v poměrně úzce vymezeném okruhu respondentů. V praktické části je zpracován a vyhodnocen samotný výzkum prováděný formou dotazníkového šetření s využitím kombinace uzavřených a otevřených otázek. Respondenty tohoto výzkumu jsou výhradně radiologičtí asistenti pracující na třech odděleních třech velkých pražských nemocnic. Je zde také provedeno porovnání výsledků samotného výzkumu s mými vlastními odpověďmi. V diskuzi je provedena krátká sumarizace výsledů výzkumu. Následuje s podobným výzkumem provedeným mezi členy Americké asociace fysiků v medicíně. Dále jsou v diskuzi uvedeny některé zajímavosti z dotazníkového šetření a několikero návrhů pro zlepšení nebo změnu současné situace zkoumané problematiky v praxi.
Solving ethical issues in radiation protection from the perspective of specialists in non-medical fields
Keywords: radiační ochrana; etické hodnoty; principy radiační ochrany; etika; etické dilema; radiation protection; ethical values; principles of the radiation protection; etics; ethical dilemma