Porovnání vybraných odrůd brambor z hlediska výskytu strupovitosti a výnosů - Máchová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem této práce bylo porovnat vybrané odrůdy brambor z hlediska výskytu strupovitosti a výnosů. Obecná strupovitost je v současné době velice rozšířená choroba brambor. Strupy na hlízách představují významnou vadu konzumních i sadbových brambor, neboť znehodnocují vzhled a kvalitu brambor. Nesnižují však přímo výnosy. Pokus byl založen na soukromém zahradním pozemku. Bylo vysázeno pět různých odrůd brambor a pokus byl opakován ve dvou po sobě následujících letech. Částečné hodnocení pokusu bylo prováděno v obou letech při sklizni, poté následovalo podrobné statistické zpracování a vyhodnocení výsledků. Na základě dosažených výsledků bylo zjištěno, že výběr odrůdy má vliv jak na výnos, tak na výskyt obecné strupovitosti.
The comparison of selected types of potatoes in terms of occurrence of potato scab and yield
Keywords: brambory; odrůdový pokus; strupovitost brambor; výnosy; potatoes; species experiment; Streptomyces scabies; yields