Sociální práce s lidmi s Alzheimerovou chorobou - Hejná, Marie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává v první kapitole o sociální práci s lidmi s demencí. Popisuje, co je to demence, Alzheimerova choroba, její historii, faktory vzniku onemocnění, prevenci, příznaky, projevy v prožívání a chování nemocného, diagnostiku, a léčbu. Ve druhé kapitole se zaměřuje na péči o jedince s Alzheimerovou chorobou a na sociální práci s rodinou, která pečuje o nemocného jedince v domácím prostředí. Ve třetí kapitole pojednává o institucionalizované péči o jedince s touto chorobou, o domově se zvláštním režimem, přechodem seniora do tohoto zařízení, činnostech sociálního pracovníka a multidisciplinárního týmu v tomto zařízení, dalšími možnostmi institucionálních zařízení a sociální prací s jeho rodinou.
Social work with people with Alzheimere´s disease
Keywords: Alzheimerova choroba; sociální práce; rodina; domov se zvláštním režimem; institucionalizovaná péče; Alzheimer's disease; social work; family; special regime home; institutionalized care