Písmo svaté v životě Etiopské pravoslavné Tewahedo církve - Mála, Marek (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této diplomové práce je význam Písma svatého pro život etiopské pravoslavné církve, přičemž hlavní důraz je kladen na vliv Starého zákona. Tato práce se tak zabývá problematikou překladu Písma svatého do klasické etiopštiny a zvláštnostmi kánonu etiopské pravoslavné církve v porovnání s kánony jiných církví, přičemž je v tomto případě kladen důraz na knihy Henoch a Jubilea a na vliv těchto knih na život etiopské církve. Dále pojednává o tradici komentování Písma svatého v etiopském prostředí a o jednotlivých prvcích života etiopské církve, které je možno spojit se starozákonní či židovskou tradicí.
Holy Scripture in the life of the Ethiopian Orthodox Tewahedo Church
Keywords: Etiopie; Písmo svaté; bible; Tewahedo; pravoslaví; Ethiopia; Holy Scripture; Bible; Tewahedo; orthodoxy