Všední den v internačním táboře Písek-Cerhonice - Sekyrka, Michael (Jihočeská univerzita, 2008)
Předložená práce se zabývá životem Němců v internačním a sběrném táboře Písek a Cerhonice v letech 1945-1947. První tábory pro německé obyvatelstvo vznikaly živelně v Písku bezprostředně v květnu 1945. Tématem diplomové práce je popis již organizovaného střediska v Písku, které začalo svoji činnost v listopadu 1945 a střediska v Cerhonicích, které vzniklo v únoru 1946. V těchto střediscích bylo umístěno především německé obyvatelstvo určené k odsunu, dále osoby podléhající pracovní povinnosti a osoby, které se za války provinily proti Československé republice. Cílem diplomové práce je popsat organizaci a historii středisek, všední den osob ve středisku, stravování a lékařskou péči, útěky a tresty, popis osobnosti dozorce a samozřejmě i odsun a transporty. Ačkoliv existovala střediska v píseckém okrese od roku 1945 do roku 1947, nevyšla o nich až do dnešní doby žádná monografie. Primárním pramenem pro mou práci byl velmi obsáhlý fond Krajské internační a sběrné středisko Písek-Cerhonice, uložený v Státním okresním archivu v Písku a fond Velkostatek Cerhonice uložený v státním oblastním archivu v Třeboni. Dále jsem využil svědectví internovaných Němců a dobový tisk. Text je rozdělen do čtrnácti kapitol, z nichž některé jsou pro přehlednost rozčleněny na podkapitoly. K práci jsou rovněž připojeny textové a obrazové přílohy, které slouží k doplnění celého textu.
The daily routine in the Regional Internment camp Pisek-Cerhonice