Životní cyklus podniku - Čechurová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této bakalářské práce bylo identifikovat fáze životního cyklu podniku s ohledem na vývoj jeho výkonnosti, zhodnocení situace podniku a návrh aktuálních dílčích cílů. V teoretické části práce byl nejprve vysvětlen pojem podnik a popsán životní cyklus podniku a jeho jednotlivé fáze. V praktické části práce byl nejdříve představen vybraný podnik. Dále byly porovnávány absolutní ukazatele v letech 2004 až 2010. Následuje hodnocení výkonnosti podniku pomocí poměrových ukazatelů také v období 7 let. Bylo provedeno i orientační oborové srovnání. Vzhledem k činnostem podniku, zejména investičním, byly naměřeny odpovídající výsledky. Pouze v roce 2009 byl zjištěn razantní výkyv, způsobený hospodářskou krizí. Především výsledek hospodaření se dostal do ztráty téměř 11 milionů Kč. Rok 2010 znamenal pro analyzovaný podnik ?znovuoživení?. Hodnoty měřených ukazatelů se zlepšily. Podnik dokonce dosáhl zisku přibližně 1,5 milionu Kč. V závěru práce byly identifikovány fáze životního cyklu daného podniku. Současně se tento podnik nachází ve fázi růstu, po které bude pravděpodobně následovat fáze stabilizace.
The enterprise lifecycle
Keywords: podnik; životní cyklus podniku; cíle; výkonnost; finanční analýza; enterprise; enterprise lifecycle; goals; efficiency; financial analysis