Vliv sádkování na Fultonův koeficient u kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) - Klečacký, David (Jihočeská univerzita, 2016)
Na podzim roku 2015 byl proveden pokus, zkoumající vliv sádkování na Fultonův koeficient u kapra obecného (Cyprinus caprio, L). Ryby pocházely z rybníku Těšín v majetku firmy Wratislav. Samotné sádkování proběhlo na sádkách již zmíněného majitele. Pokusný objekt byl tvořen skupinou ryb o počtu 15 kusů ve věku 3 let. Doba trvání pokusu byla 50 dní. Sledovány byly ukazatele délka těla (DT) a hmotnost ryby (m), ze kterých byl následně vypočítán Fultonův koeficient (FK). Dosažené výsledky poukazovaly na změnu Fultonova koeficientu během sádkování, které mělo za příčinu úbytek hmotnosti sledovaných ryb. Po dobu pokusu došlo k průměrnému snížení hmotnosti o 8,72 %. Normativy ztrát hmotnosti pro měsíce říjen, listopad a prosinec hovoří o vylehčení okolo 4,5 % z hmotnosti Kt. U Fultonova koeficientu došlo k poklesu hodnot v průměru o 0,315. Průměrná hodnota Fultonova koeficientu při posledním měření činila 3,252 ? 0,166, což vykazuje dobrý kondiční stav ryb při ukončení sledování.
Influence of storage to Fulton's factor of common carp (Cyprinus carpio, L.)
Keywords: kapr obecný (Cyprinus carpio; L.); sádkování; Fultonův koeficient; common carp (Cyprinus carpio; L.); storage; Fulton's factor