Ergonomie při práci na počítači - Houžvičková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Dlouhodobá práce na počítači strávená v nefyziologické poloze může být příčinou mnohých zdravotních potíží, ale vede i k menší výkonnosti pracovníků. Z těchto důvodů by se správnou ergonomií pracovního místa měli zabývat zaměstnanci i zaměstnavatelé a společně vytvořit zdravé a příjemné prostředí pro práci. Vzhledem k tomu, že stále více osob pracuje v administrativě a s počítačem, je téma této práce velmi aktuální. Cílem diplomové práce bylo zjistit úroveň plnění ergonomických požadavků při práci na počítači u zaměstnanců pracujících v kanceláři a navrhnout nápravná opatření ke zlepšení jejich pracovních podmínek. Průzkum byl proveden v administrativním zázemí společnosti, kde zaměstnanci pracují ve velkoplošných kancelářích. Údaje byly získány pomocí dotazníkového šetření a subjektivní názory pracovníků byly objektivně ověřeny ergonomickým měřením pracovních míst dle platné legislativy. V rámci výzkumu byly stanoveny následující hypotézy: Hypotéza 1: Ergonomie pracovního místa je nevyhovující. Hypotéza 2: Pracovníci se zdravotními problémy pohybového aparátu častěji zaujímají nesprávnou polohu při práci. Hypotéza 3: Délka nepřetržité práce s počítačem má vliv na výskyt zdravotních problémů. Hypotéza 4: Pohodlí při práci je ovlivněno používáním ergonomických pomůcek. Po vyhodnocení výsledků bylo zjištěno, že jediná hypotéze, která byla potvrzena byla hypotéza 3. Ostatní hypotézy byly vyvráceny. Pracovníci tedy mají při práci odpovídající podmínky a díky výsledkům výzkumu, které budou uvedené společnosti poskytnuty, budou moci být více zlepšovány a přesněji upraveny. Výstupem pro praxi je navíc i leták, kde je názorně vyobrazena správná pracovní poloha a návod, jak jednoduše nastavit nábytek tak, aby správné polohy bylo docíleno.
Computer workstation ergonomics
Keywords: Ergonomie; počítač; pracoviště; pomůcky; cvičení; Ergonomics; computer; workstation; aids; exercise