Sonda žákovských znalostí fotosyntézy suchozemských rostlin na 2. stupni ZŠ - Zástěra, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce je pomocí dotazníkového šetření zjistit znalosti o fotosyntéze u žáků na 2. stupni ZŠ. V literárním přehledu je popsána fotosyntéza a její fáze, její zařazení do RVP, výskyt fotosyntézy v učebnicích a miskoncepce žáků o fotosyntéze. Metodika popisuje dotazníky pro žáky i učitele, dále organizaci dotazování ve školách a vyhodnocení výsledků. Výsledková část obsahuje vyhodnocení vybraných otázek z dotazníku. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 186 žáků z pěti základních škol. Vyhodnocení dotazníků potvrzuje výskyt miskoncepcí u žáků na téma fotosyntéza, které jsou zmíněny v literárním přehledu, v dotazovaných školách. Dále z dotazníku vyplývá, že žáci by ocenili jinou formu výuky botaniky v předmětu přírodopis (výuka s reálnými přírodninami, kvízy, laboratorními či terénními úlohami).
A probe of pupils' knowledge of photosynthesis of terrestrial plants at upper primary school
Keywords: fotosyntéza; miskoncepce; výuka přírodopisu; žáci 2. stupně základní školy; dotazníkové šetření; photosynthesis; misconception; biology teaching; upper primary school students; questionnaire survey