Islámská architektura a umění - Podroužková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je věnována islámské architektuře, ve svém počátku ale nejdříve popisuje vztahy islámského náboženství k umění a kultuře obecně. Upozorňuje na význam muslimských staveb v souvislosti se symbolikou islámu. Ve třetí kapitole pojednává o střetu dvou civilizací, přičemž bere v úvahu nejdříve vliv islámské kultury na Evropu a následně i ovlivnění islámu Evropou. Čtvrtá kapitola si všímá podrobněji některých důležitých prvků islámské architektury (oblouk, geometrické vzory, ornamentika a kaligrafie) a vyjmenovává základní muslimské stavby. V poslední kapitole je popsán vývoj moderní islámské architektury ve 20. století, který je pak doložen na konkrétních soudobých sakrálních i světských stavbách.
Islamic Architecture and Art.
Keywords: Islám; islámská kultura; muslimové; architektura; islámské umění; ornament; geometrický vzor; čtverec; pětiúhelník; šestiúhelník; kaligrafie; ozdobné písmo; arabeska; čtvrťová mešita; páteční mešita; musallá; mihráb; kibla; minaret; madrasa; mauzoleum; islámský palác; islámská zahrada; islámské stavby: Tádž Mahál; Alhambra; Alcazar; mešita krále Sa{\crq}úda v Džiddě; mešita al-Ghádir v Teheránu; mešita v Brně; mešita tureckého parlamentu v Ankaře; Helal New Moon Residence - Spojené arabské emiráty.; Islam; Islamic culture; Muslims; architecture; Islamic art; ornament; geometric pattern; square; pentagon; hexagon; calligraphy; ornamented type; arabesque; quarter mosque; Friday mosque; musalla; mihrab; quiblah; minaret; madrassa; mausoleum; Islamic palace; Islamic garden; Islamic buildings: Taj Mahal; Alhambra; Alcazar; King Sa`ud Mosque in Jeddah; al-Ghadir Mosque in Tehran; Mosque in Brno; Turkish Parliament Mosque in Ankara; Helal New Moon Residence {--} United Arab Emirates.