Nové výzkumné trendy v geografii dopravy - Nejedlá, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Koncept studia geografie dopravy je značně roztříštěn. Předmětem této diplomové práce je zhodnocení a charakteristika vývoje výzkumného zaměření, hlavních paradigmat, konceptů a metod výzkumu geografie dopravy od jejího vzniku jako samostatné vědní disciplíny; a definování nových výzkumných trendů v oboru. V 90. letech 20. století se geografie obrací k mobilitě, jednomu z hlavních konceptů geografie dopravy. Mobilita stála vždy ve středu zájmu dopravních geografů, avšak její pojetí se vyvíjelo, podobně jako pojetí akcesibility. V posledních letech se významně mění výzkumné zaměření geografie dopravy. Od jednostranného zaměření pouze na dopravu a dopravní systém se geografický výzkum posouvá k vztahu více rozmanitému a specifičtějšímu, ve kterém figuruje člověk a jeho vnímání prostoru a pohybu v něm.
New research methods in transport geography
Keywords: geografie dopravy; doprava; výzkumné metody; teoretické koncepty; mobilita; mobility turn; akcesibilita; globalizace; transport geography; transport; research methods; theoretical concepts; mobility; mobility turn; accessibility; globalization