Pojetí ženské hrdinky v díle Arnošta Lustiga. - Růžičková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje osobnosti Arnošta Lustiga a jeho dílu. Kromě biografické části se zaměřuje na specifické znaky jeho literární tvorby, včetně charakteristiky autorova stylu psaní a jazykových prostředků. Zejména se pak soustřeďuje na analýzu několika vybraných děl, jejichž ústředními postavami jsou ženy. Zaznamenává, jak se Lustigovy životní zkušenosti odrazily ve výběru těchto ženských postav. V centru zájmu stojí motiv ženské hrdinky, charakteristika jednotlivých typů, výklad jejich myšlení, chování a jednání na pozadí historického kontextu
The conception of a female protagonist in Arnošt Lustig's literary work.
Keywords: autor; literární dílo; literární postava; žena; ženská hrdinka; author; literary work; literary character; woman; female heroine