Využití výpočetní a experimentální laboratorní techniky při výuce přírodních věd. - Staněk, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá problematikou využití výpočetní techniky a experimentálních laboratorních systémů při výuce přírodních věd. V práci se zabýváme rolí a funkcí tzv. interaktivní výuky a zamýšlíme se nad rysy školních experimentů. Školní experimenty jsou zde děleny dle míry individualizace žákových aktivit na demonstrační (učitelské), žákovské laboratorní práce a žákovské badatelské aktivity. Role výpočetní techniky je v každém z experimentů následující: poskytnout nástroj pro měření, vizualizaci a vyhodnocení experimentu. V případě žákovských badatelských aktivit vystupuje do popředí také úloha průvodce experimentem a jeho teoretickým a didaktickým pozadím. Výpočetní technika zde slouží jako eden z klíčových nástrojů didaktické transformace.
Applications of Microcomputer-Based Laboratories in Inquiry-Based Science Education.