Životní styl u pacientů se schizofrenií - Kašpárková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Životní styl u pacientů se schizofrenií Schizofrenie je závažná duševní choroba. Provází ji změna myšlení, vnímání sebe a reality. Objevuje se úzkost, bludy, halucinace. U pacientů dochází k zásadní změně životního stylu. Cílem bakalářské práce je ověřit, zda lidé nemocní schizofrenií mají jiný životní styl než zdraví spoluobčané. Výzkum je realizován na skupině klientů s poruchami schizofrenního okruhu, převážně z ústavního zařízení a kontrolním souborem jsou náhodně vybraní občané s obdobným zastoupením mužů a žen, obdobného věkového rozložení. Použila jsem metodu dotazování. Technikou výzkumu byl dotazník. Stanovila jsem si celkem tři hypotézy. První hypotéza se nepotvrdila. Druhá a třetí hypotéza byly potvrzeny. Využití bakalářské práce lze spatřovat v možnosti jejího zprostředkování jako zdroj informací pro laickou veřejnost nebo její eventuelní využití ve výuce.
Lifestyle of Schizophrenia Patients
Keywords: kognitivní dysfunkce; kvalita života; schizofrenie; stigmatizace; relaps; životní styl; Kognitive Dysfunctione; Lifes Quality; Shizophrenia; Stigmatization; Relaps; Lifestyle