Využití arteterapeutických přístupů při výuce výtvarné výchovy na 1.stupni ZŠ - Knězová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce pojednává o výtvarném vzdělávání na základní škole a o jeho propojení s arteterapií. Uvádí se požadavky na žáka a stanovení úspěšnosti, o fenoménu výtvarného projevu a jeho znacích v dětském projevu, komunikaci ve výtvarném projevu a ve výchově, imaginaci, vývoji výtvarného projevu a kognitivním vývoji dítěte a krizi ve výtvarném projevu. Dále pokračuje seznámením s východisky, přístupy a metodami arteterapie. Podrobně se zabývá projektivně intervenční arteterapií, která je založena na výtvarném ontogenetickém pojetí, její metodikou a metodikou používanou při vedení ve výtvarné výchově. Stručně pojednává o artefiletice, která je jedním z přístupů ve výtvarném vzdělávání. Dále v praktické části seznamuje s konkrétním využitím arteterapie s žáky během výuky výtvarné výchovy formou kazuistiky a popisu výtvarné činnosti. Popsána jsou témata zadávaná při výtvarném vedení a též různé alternativy metodického vedení a hodnocení posunu ve výtvarném vývoji.
Use of arteterapeutical approaches in art education at elementary school
Keywords: mladší školní věk; výtvarná výchova; vývoj zobrazování; výtvarný projev; projektivně intervenční arteterapie; arteterapie s dětmi; Junger school age; Art Education; developing of imaging; artistic expression; projective interpretative art therapy; art therapy with children