Kostel Jména Panny Marie v Lomci - stavební historie, funkce, výzdoba - Bicanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této bakalářské práce je barokní poutní kostel Jména Panny Marie v Lomci, který na svém panství nechal vystavět hrabě F. E. Buquoy. Kostel patří k nejvýznamnějším poutním místům v Čechách. Práce se zabývá popisem architektury a následně i rozboru interiéru kostela, stejně tak obsahuje stavební historii i přestavby a úpravy, kterými kostel během více než třech století prošel. Také je zde zařazena kapitola o rodu Buquoyů v Čechách, se kterým je poutní kostel neodmyslitelně spjat. V závěru práce je řešena otázka autorství návrhu, který byl v literatuře v minulosti často připisován Janu Blažeji Santinimu Aichelovi. Práce obsahuje také obrazovou přílohu s fotografiemi doplňujícími text celé práce.
Church of the Name of the Virgin Mary in Lomec - building history, fuction, decoration
Keywords: kostel Jména Panny Marie; Lomec; Buquoyové; Filip Emanuel Buquoy; Santini; architektura; stavební historie; Church of the Name of the Virgin Mary; Lomec; Buquoy's family; Filip Emanuel Buquoy; Santini; architecture; building history