Základní aspekty výživy a zdraví telat - Motejlek, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá výživou telat od porodu až do odstavu a zdravotní problematikou telat. V první části práce se pojednává o výživě telat, především o důležitosti mlezivového období, které je důležité pro rozvinutí jejich imunity, a následně mléčným obdobím až do odstavení. Druhá část práce se zabývá zdravotní problematikou telat. Především respiračními onemocněními a nemocemi trávící soustavy. Nemoci telat totiž způsobují ekonomické zatížení farem. Krom nákladů na samotné léčení nemocných telat je to také zvýšená úmrtnost a snížený růst telat, který má dopad na budoucí produktivitu skotu. Proto je důležité zajistit dostatečnou prevenci před těmito onemocněními. Tato preventivní opatření jsou zahrnuta v následujících kapitolách, kde jsou shrnuty informace o fyziologickém vývoji předžaludků, péči o matku, porodu a následné péči o narozené tele. Závěrečná kapitola navrhuje možnosti řešení zdravotního stavu telat.
The Basic aspects of nutrition and health of calves
Keywords: telata; výživa telat; nemoci telat; calves; nutrition of calves; diseases of calves