Reliktní vegetace na mezických stanovištích - Roleček, Jan; Hájek, Michal; Karlík, Petr; Novák, Jan (Česká botanická společnost, 2015)
Ve střední Evropì se na mezických stanovištích místy dosud vyskytují reliktní lesní i nelesní vegetaèní typy, jejichž druhové složení je do značné míry podobné jihosibiřským hemiboreálním lesům a přirozeným trávníkům. Jejich předchùdci se mohli ve středoevropské krajině hojně vyskytovat v příznivějších obdobích posledního glaciálu a ve starším holocénu. Tyto ancestrální vegetační typy nemohly být na celém území střední Evropy homogenní, z čehož zřejmě částečně vyplývají floristické a ekologické rozdíly mezi současnými reliktními společenstvy.
Relict vegetation on mesic sites
Keywords: forest meadows, Glacial, grasslands, hemiboreal forests, Holocene, management, meadow, steppe, oak forests, species composition, vegetation history