Strategie zvládání chudoby žen starších 60 let v prosperující společnosti - Háková, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce je upozornit na důležitost tématu chudoby u žen starších 60 let a též zjistit, jaké způsoby zvládání materiální deprivace volí ženy, které spadají do jedné z nejzranitelnějších sociálních skupin žijících na hranici nebo pod hranicí chudoby. Dílčím cílem práce je formulovat soubor doporučení, zaměřené na prevenci a zvládání chudoby žen starších 60 let. K naplnění těchto cílů slouží podání teoretických východisek v prvních třech kapitolách práce. Popsána je problematika stáří, přiblížena je kvalita života žen starších 60 let ve stáří. Definovány jsou pojmy jako chudoba, sociální vyloučení, prosperující společnost. Blíže je vymezena problematika chudoby žen starších 60 let, její příčiny, možnosti prevence a řešení. Pozornost je věnována také způsobům zvládání chudoby ženami staršími 60 let. Na teoretická východiska je ve čtvrté kapitole práce navázáno popisem realizovaného výzkumu, jehož cílem bylo zjistit, jaké copingové strategie využívají ženy starší 60 let ke zvládnutí chudoby a materiální deprivace. Výzkum byl koncipován jako kvalitativní. Metodami výzkumu byl polostrukturovaný rozhovor, pozorování a analýza dokumentů. Výzkumný soubor tvořilo sedm komunikačních partnerek. K analýze dat byl zvolen design zakotvené teorie. Součástí práce je doporučení pro praxi sociální práce. Výstupem analýzy dat je teorie zachycující užívané strategie zvládání chudoby ženami staršími 60 let, s určením faktorů, které ovlivňují volbu a realizaci těchto strategií. Práce poukazuje na význam edukace žen o včasném finančním zabezpečení na stáří, nutnost posílení terénní sociální práce zaměřené na ženy starší 60 let ocitající se v chudobě, též jejich podporu v řešení jejich situace, včetně posilování využívání sociální opory při zvládání stavu chudoby ze strany těchto žen.
Poverty management strategies for women over 60 in a prosperous society
Keywords: copingové strategie; chudoba; kvalita života; prosperující společnost; stáří; zdraví; ženy starší 60 let; coping strategies; poverty; quality of life; prosperous society; old age; health; women over 60