Jazyková analýza současných mluvených projevů - Vávrová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce představuje problematiku mluvených projevů - zabývá se projevy moderátorů vybraných televizních pořadů. Teoretická část pojednává o funkčním stylu publicistickém, shrnuje poznatky týkající se produkce řeči a zvukové stránky jazyka, dále podává základní informace o lexiku, syntaxi a neverbální komunikaci. Výzkumná část se zaměřuje se na způsoby výstavby mluvených projevů a popis jazykových prostředků z hlediska roviny foneticko-fonologické, morfologické, syntaktické a lexikální. Hodnocena je i neverbální komunikace. Projevy jsou analyzovány a komparovány.
Linguistic analysis of current speeches
Keywords: funkční styl publicistický; jazykový prostředek; lingvistická analýza; mluvený projev; pořad Dobré ráno; pořad Duel Jaromíra Soukupa; pořad Interview ČT24; pořad Snídaně s Novou.; functional journalistic style; linguistic devices; linguistic analysis; spoken speech; Dobré ráno programme; Duel Jaromíra Soukupa programme; Interview ČT24 programme; Snídaně s Novou programme.