Intervenční pohybový program u seniorů žijících v domovech pro seniory. - Zahrádková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit parametry zdravotního stavu a hodnotové orientace seniorů účastnících se intervenčního pohybového programu a dále posoudit vliv adekvátní pohybové aktivity na zdravotní stav a na hodnotovou orientaci těchto seniorů. Nejprve se bakalářská práce obecně věnuje problematice stárnutí a stáří, pracuje s jednotlivými pojmy a rozpracovává souvislosti, které k tomuto tématu neodmyslitelně patří. Následně rozvádí fakta o domovech seniorů, jaká byla péče v minulosti a jaký je současný stav. Dále se práce zabývá intervenčními pohybovými programy, kde popisuje, co to takový program vůbec je, co je to adekvátní pohybová aktivita a jaký význam pohyb ve stáří vůbec má. Ve druhé části tato bakalářské práce pracuje již s konkrétními daty a výsledky, které byly získány právě aplikováním intervenčního pohybového programu v domově pro seniory. Po ukončení intervenčního pohybového programu lze říci, že tento program měl pozitivní vliv, nikoliv však na všechny měřené parametry. Některé parametry zdravotního stavu a některé parametry hodnotové orientace dosáhly požadovaných výsledků, některé však žádné změny nezaznamenaly.
Intervention motion program in the elderly living in homes for the elderly.
Keywords: stárnutí; stáří; domovy pro seniory; intervenční pohybový program; adekvátní pohybová aktivita.; age; aging; seniors home; intervention motion program; adequate physical activity.