Technika a zařízení pro detekci otravných látek využívaných Armádou České republiky - Starší, David (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem předložené bakalářské práce je zejména zhodnocení přípravy chemických pozorovatelů a členů družstev radiačního a chemického průzkumu, při detekci otravných látek a jejich možné využití v rámci spolupráce s Integrovaným záchranným systémem.V teoretické části je zejména popsaná technika a zařízení, kterými disponují vojenské útvary, stručný výklad Ústředního poplachového plánu a nařízení náčelníka Generálního štábu, ze kterých vyplývají povinnosti Armády České republiky k posílení Integrovaného záchranného systému při vzniku mimořádných událostí. První část výzkumné otázky si klade za cíl zjištění, jakým způsobem probíhá výcvik chemických pozorovatelů a členů družstev radiačního a chemického průzkumu, zda daný výcvik probíhá dle platných norem, je dostatečný a jakou nejpoužívanější techniku a zařízení příslušníci armády využívají. Zda by nebylo vhodné navýšit počty chemických pozorovatelů a členů družstev radiačního a chemického průzkumu, popřípadě by připravenost jednotlivých členů chemických družstev byla zkvalitněna navýšením hodin teoretické přípravy nebo praktické přípravy. Je důležité si uvědomit, že funkce chemického pozorovatele není primárním systematizovaným místem, které by daný voják z povolání zastával, ale tato funkce je přidruženou funkcí k systematizovanému místu. Druhá část výzkumné otázky se zaměřuje na průzkum připravenosti chemických družstev jednotlivých útvarů na posílení a koordinaci činnosti společně se složkami Integrovaného záchranného systému, jejich možné využití, a zda probíhá koordinovaný výcvik mezi těmito složkami. V rámci objektivity byli osloveni příslušníci jak vzdušných sil, tak pozemních sil. Plánovaným výstupem bakalářské práce bylo zpracování podkladů o připravenosti družstev radiačního a chemického průzkumu k posílení složek Integrovaného záchranného systému v rámci detekce otravných látek a zjištění, zda jsou vojáci dostatečně vycvičeni pro posílení složek Integrovaného záchranného systému v rámci detekce otravných látek.
Devices and equipment for detection of toxic substances used in the Army of the Czech republic.
Keywords: Integrovaný záchranný systém; družstvo radiačního a chemického průzkumu; chemický pozorovatel; otravná látka; Integrated Rescue Systém; radiation and chemical reconnaissance team; chemical observer; toxic substances