Zooterapie u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v okrese Tábor - Kratochvílová Havlová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Zooterapie, jako poměrně nová metoda, je zařazována v rámci ucelené rehabilitace i do speciálních škol. Zde se uplatňuje nejen jako vhodná relaxace a zpestření výuky, ale také v cílené práci s dětmi- rozvoj fyzických, psychických, emocionálních i sociálních dovedností. Zvíře není jen prostředník, ale vítaný kamarád, ke kterému má mnoho dětí s postižením bližší vztah než k ostatním lidem. Psí kamáradi jsou věrní, bez podmínek jsou ochotni se přitulit a pohrát si, nabízí nepřeberné množství podnětů, dítě se s nimi nenudí a učí se přirozeně novým dovednostem. Jízda na koni dává dětem pocit výjimečnosti, radosti, volnosti, zvyšuje jejich sebehodnocení a rozvíjí dítě po motorické stránce. A i malá zvířata (křečci, morčata, želvy, andulky apod.) dokážou v dítěti probudit radost, zájem a přes lásku ke zvířeti je krůček k lásce k ostatním lidem.
Zootherapy for Pupils with Special Education Needs in District Tábor
Keywords: Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami; integrace; inkluze; speciální pedagogika; ucelená rehabilitace; zooterapie; Children with special education needs; integration; inclusion; comprehensive rehabilitation; zootherapy