Trestněprávní agenda v Soběslavi v předbělohorské době - Fantová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se soustředí na trestněprávní agendu v městě Soběslavi v letech 1500-1580. Za cíl si klade vylíčit, jakými kompetencemi disponovala soběslavská městská rada jako nejvyšší představitelka správy města v oblasti sporného soudnictví. Nepomíjí přitom samotné dějiny města stejně jako vývoj městského práva v Království českém na prahu novověku. Posledním cílem práce je interpretace analyzovaných sporů, k nimž došlo v Soběslavi v uvedeném období. Tento cíl se promítá do poslední kapitoly, kde se lze seznámit se soběslavskými lidmi páchajícími nepravosti. Zejména se jedná o spor děvečky Zuzany se soukeníkem Václavem Žabkou, vraždy Jíry Duchkova a Martina Ctibora, výslech Tobiáše. Vše doplňuje seznam použité literatury a pramenů.
Criminal law agenda in Soběslav in the pre-White Mountain period
Keywords: Soběslav; trestněprávní agenda; spory; městské právo; 16. století; raný novověk; dějiny města; městská rada; Soběslav; criminal law agenda; disputes; law; 16th century; early modern period; history of the town; town council