Rozvoj pohybových dovedností u dětí předškolního věku - Hulešová, Linda (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá pohybovými dovednostmi u dětí předškolního věku. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je rozdělena na tři kapitoly. První kapitola se věnuje charakteristikou dítěte předškolního věku, zejména jeho psychickým a fyzickým vývojem. Druhá kapitola se věnuje pohybu obecně, pohybovým dovednostem, které jsou rozděleny na lokomoční, nelokomoční a manipulační. Dále se zaměřuje motorickými schopnostmi, které se dělí na silové, vytrvalostní, rychlostní, pohyblivostní a obratnostní. Třetí kapitola je věnována návaznosti RVP PV, a to zejména v oblasti Dítě a jeho tělo. V praktické části je zpracovaný metodický materiál pro podporu pohybových dovedností dětí v předškolním věku v návaznosti s RVP PV. Metodický materiál byl realizován s předškolními dětmi ve věku 5-6 let v mateřských školách v Netolicích, Vlachově Březí a Prachaticích. Při realizaci byla využita metoda zúčastněného pozorování a během realizace probíhala evaluace a následné zodpovězení evaluačních otázek.
Development of movement skills of children in preschool age
Keywords: předškolní období; pohybové dovednosti; cíle; Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; Preschool poriod; movement skills; targets; Frame educational program for preschool education