Moderní sakrální architektura - Podroužková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá evropskou sakrální architekturou 20. a 21. století. Konkrétně se jedná o stavby židovské, římskokatolické a islámské. Ve druhé části jsou stavby jednotlivých náboženství uvedeny do historického kontextu, zároveň jsou zmíněny jejich funkce, znaky a typologie. Na tomto základě pak třetí část u každého náboženství uvádí reprezentativní vzorek zásadních moderních sakrálních staveb, vždy s okolnostmi jejich vzniku, popisem urbanistického zakomponování v konkrétní lokalitě a architektonického řešení, uspořádání interiéru a případně použití speciálních technologických postupů při jejich výstavbě. Ve čtvrté části je provedeno vzájemné srovnání staveb jednotlivých náboženství a zhodnocení vývoje moderní evropské sakrální architektury. Všímá si též funkce a využití světla a uvádí z tohoto hlediska některé výjimečné stavby. Závěrečná, pátá část se pokouší odpovědět na otázku, jak by měl vypadat moderní chrám.
Modern Sacral Architecture.
Keywords: judaismus; křesťanství; římskokatolická církev; islám; Židé; muslimové; chrám; sakrální stavba; synagoga; modlitebna; kaple; kostel; bazilika; katedrála; mešita; islámská zahrada; aron ha-kodeš; bima; ner tamid; mechica; mikve; Davidova hvězda; menora; oltář; svatostánek; ambon; věčné světlo; mihráb; kibla; minaret; musallá; Tóra; Bible; Korán; II. světová válka; holocaust; II. vatikánský koncil; liturgický prostor; stavební materiály; kámen; dřevo; mramor; sklo; vitráž; světlo.; judaism; christianity; the roman catholic church; islam; Jews; muslims; temple; sacral building; synagogue; prayer room; chapel; church; basilica; cathedral; mosque; islamic garden; aron ha-kodesh; bima; ner tamid; mechica; mikvah; star of David; menorah; altar; sanctuary; ambon; eternal light; mihrab; qibla; minaret; musalla; Torah; Bible; Koran; world war II.; holocaust; Second Vatican Council; liturgical space; construction materials; stone; wood; marble; glass; stained glass; light