Aspekty sociální komunikace s klienty v krizových situacích - Divišová, Milena (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je řešení konfliktů v krizových situacích. Téma bude řešeno z pohledu vyjednávající osoby. Bakalářská práce se v teoretické části bude zabývat jednotlivými pojmy zvolené problematiky, krizovým vyjednáváním, jako specifickou součástí krizové komunikace, specifiky různých krizových situací, úkoly vyjednavače, vyjednávání a jeho výcvikem. Dále se zaměřuje na mimořádně složité a závažné komunikační činnosti spojené s překonáváním rozdílných stanovisek při směřování k dohodě, resp. s řešením situace rukojmí s cílem poskytnout návod, jak pomocí vhodné komunikace přežít. Praktická část se zabývá počty řešených případů vyjednávání v praxi za léta 2007 až 2013 v Jihočeském kraji, vychází ze statistických údajů, dále pak z analýzy komunikačně náročných situací, kdy prostřednictvím jednotlivých kazuistik zkoumá typologii krizových událostí, typologii jednotlivých pachatelů, jejich motivaci, duševní stav, místo vyjednávání, první kontakt s vyjednavačem, kritické momenty při vyjednávání, způsob ukončení incidentu a v závěru autor formuluje nejdůležitější zásady při vyjednávání řízené komunikace v praxi v krizových situacích.
Aspects of social communication with clients in crisis situations
Keywords: Aktivní naslouchání; braní rukojmí; verbální komunikace; nonverbální komunikace; krize; krizová situace; krizová intervence; vyjednavač; vyjednávání; asertivita; agrese; empatie.; Active listening; hostage taking; verbal communication; nonverbal communication; crisis; crisis situations; crisis intervention; negotiation; negotiation; assertiveness; aggression; empathy .