Fenomén osamělosti z pohledu klientů pečovatelské služby Archa - Beránková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem osamělosti u seniorů, kteří jsou klienty konkrétní pečovatelské služby. Práce je rozdělena do dvou oblastí. První oblast charakterizuje základní pojmy stěžejní pro zvolené téma dle odborné literatury. Pojem stáří, jak je chápáno z biologického, psychologického či sociologického pohledu, dále potřeby seniorů a v neposlední řadě definicí osamělosti a faktory, které mají vliv na osamělost. Druhá oblast se zabývá definicí pečovatelské služby, která je zde podstatná, protože případové studie jsou tvořeny na základě klientů dané organizace. Výzkum tvoří kazuistiky doplněné o polostrukturované rozhovory. Výzkum se zabývá příčinami a faktory, které způsobily pocit osamělosti u vybraných seniorů.
The phenomenon of loneliness from the point of view of clients of the Archa care service.
Keywords: senioři; potřeby seniorů; osamělost; faktory ovlivňující osamělost; pečovatelská služba; seniors; needs of seniors; loneliness; factors affecting loneliness; care service