Vliv vysoké teploty a ozářenosti na množství a poměrné zastoupení fotosyntetických pigmentů u rostlin - Trojáčková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá poměrným zastoupením fotosyntetických pigmentů v rostlinách pšenice seté (Triticum aestivum). Rostliny byly pěstovány při dvou různých teplotách 20 °C a 30 °C a dvou různých ozářenostech. Kultivace probíhala vždy jeden měsíc a vzorky byly odebírány po 5 rostlinách z každého boxu, ve kterém byly rozdílné kultivační podmínky. Vzorky byly zváženy a sušeny, z těchto hodnot byly získány data pro růstové křivky. Pro získání hodnot fotosyntetických pigmentů byla vybrána metoda spektrofotometrická. Byly naměřeny hodnoty absorbancí pro chlorofyl a, chlorofyl b a karotenoidy. Výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů, ze kterých je zřejmý průběh množství pigmentů během kultivace. V práci se potvrdila hypotéza, že se rostliny přizpůsobují stresujícímu prostředí.
Influence of high temperature and high light density on quantity and apportionment of photosynthetic pigments in plants
Keywords: fotosyntetické pigmenty; pšenice setá (Triticum aestivum); spektrofotometrická metoda; photosynthetic pigments; wheat (Triticum aestivum); spectrophotometry