Záměna přirozeného stáří za nemoc v souvislosti s hospitalizací na Oddělení následné péče - Hejnová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce s názvem "Záměna přirozeného stáří za nemoc v souvislosti s hospitalizací na Oddělení následné péče" je prací teoretickou a je zaměřena na problematiku, kdy se přirozenost stáří zaměňuje za nemoc, a to především ve zdravotnických zařízeních. Také se snaží zmapovat a popsat co nejvíce informací o problematice kvality života seniorů převážně na oddělení následné péče. Jsou zde popsány nejčastější rizika farmakoterapie ve stáří spolu s paliativní medicínou u geriatrických křehkých pacientů v současné době, specifika ošetřovatelské péče a úloha sestry. Cílem nemalého snažení při zpracování této práce bylo poukázat na problematiku současného zdravotního systému, kdy se přirozené stáří zaměňuje za nemoc, a ukázat, jak velké riziko to znamená pro stárnoucí populaci. V dnešní době se vytrácí seberealizace seniorů a hodnota kvality života. Současná realita vyžaduje bezpodmínečně změny v přístupu celé odborné společnosti a jejího podvědomí jako o významném fenoménu lidského života. Snahou této práce je definovat a pojmenovat veškeré rizikové faktory, které ovlivňují vznik této problematiky, kdy se stáří považuje za nemoc. Mezi nejčastější příčiny zhoršení zdravotního stavu a hospitalizace u geriatrických pacientů patří nežádoucí účinky léků a nesprávná preskripce. Proto dalším cílem této práce je poukázat na význam správné diagnostiky a následné farmakoterapie u seniorů, poskytování komplexní ošetřovatelské péče, která je důležitou součástí v péči o geriatrického pacienta. Bakalářská práce bude využita pro soubor seminářů na Oddělení následné péče.
Interchangeable natural age for illnesses associated with hospitalization in the ward of subsequent care
Keywords: Geriatrie; stáří; farmakoterapie; senior; nemoc; Geriatrics; old age; pharmacotherapy; elder; illness