Problémy osamělých matek z azylových domů - Beranovská, Ilona (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá osamělými matkami, které žijí se svými dětmi v azylových domech. V teoretické části práce jsou vymezeny základní pojmy, jako jsou osamělá matka, systém azylového bydlení a popsány důvody, pro které matky nejčastěji vyhledají služby azylových domů. Cílem diplomové práce bylo zaměřit se na problematiku osamělých matek v azylových domech a zjistit, jaké služby azylový dům matkám nabízí. Při analýze tohoto výzkumného problému byly sledovány i další aspekty, a to z jakého sociálního prostředí přichází klientky do azylového domu, co je nejčastějším důvodem, že vyhledají služby azylového domu, co jim v azylovém domě vadí, zda mají problém se přizpůsobit chodu azylového domu a co je nejvíce limituje v návratu do samostatného života. Pro empirickou část diplomové práce byl zvolen kvalitativní přístup a metoda polořízeného rozhovoru. V závěru práce byly na základě zpracovaných dat, stanoveny opatření, které mohou být využity v praxi.
Problems of single mothers in sanctuary houses
Keywords: osamělé matky; azylové domy; týraná žena; nezaměstnanost; sociální služby; rodina; single mothers; asylum houses; battered wife; unemployment; social care; family