Využití strukturálních fondů pro rozvojové záměry venkovských obcí - Melmerová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je analýza čerpání finančních prostředků z Evropské unie na projekty ve vybrané obci - Jankov. Dílčím cílem je posouzení efektivity čerpání a zhodnocení možností čerpání dotačních titulů pro malé obce do 500 obyvatel prostřednictvím řízeného rozhovoru se starostou obce. Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. První část obsahuje literární přehled, kde jsou vymezeny pojmy obec, venkov a regionální politika pro rozmezí let 2004-2006, 2007-2013 a nastínění regionální politiky pro nadcházející programovací období 2014-2020. Ve druhé části bude představena obec Jankov, její poloha, struktura, občanská a technická vybavenost. Dále pak bude provedena analýza čerpání dotací z Evropské unie ve vybrané obci Jankov v období 2004 2013, která bude podpořena řízeným rozhovorem se starostou obce. Na závěr budou zhodnoceny možnosti čerpání dotačních titulů pro malé obce do 500 obyvatel z hlediska jejich náročnosti na přípravu a efektivity jejich využití.
The Use of Structural Funds for the Planned Development of Rural Communities
Keywords: výdaj; Evropská unie; projekty; dotace; malá obec; regionální politika; disbursement; European Union; projects; subsidy; small municipality; regional policy