Pravopisná cvičení v didaktice ČJ na 2. stupni - Bečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce analyzuje různé typy pravopisných cvičení na 2. stupni základní školy. V teoretické části se práce nejprve věnuje otázce pravopisu, dále jeho krátkému přehledu v českých dějinách nebo jeho rozdělení na lexikální, morfologický a syntaktický pravopis. Nalezneme zde krátký popis pravopisu a přehled pravopisných jevů ve výuce českého jazyka na základní škole či seznámení s pravopisnými příručkami. Cílem praktické části této diplomové práce je hlouběji popsat typologii těchto cvičení, zaměříme se především na typy, kterými jsou opisování, pravopisný rozbor, cvičení doplňovací, obměňovací a diktáty.
Ortoghraphical exercises in the didactics of Czech language in the second grade
Keywords: pravopis; pravopisná cvičení; lexikální pravopis; morfologický pravopis; syntaktický pravopis; opisování; pravopisný rozbor; doplňovací cvičení; obměňovací cvičení; diktáty; orthography; orthographical exercises; lexical orthography; morphological orthography; syntactical orthography; rewriting; orthographical analysis; refilling; alternating exercises; dictations