Kvalita úpadkového práva v podmínkách tržní ekonomiky ČR - Folvarčíková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem diplomové práce je Kvalita úpadkového práva v podmínkách tržní ekonomiky ČR. Cílem diplomové práce je nastínit průběh insolvenčního řízení a představit základní způsoby řešení úpadku dlužníka, za něž je považován konkurs, oddlužení a reorganizace. Práce je pak podrobněji zaměřena na problematiku oddlužení. Hlavním cílem této práce je na základě údajů z veřejně přístupného insolvenčního rejstříku vypočítat u nezajištěných věřitelů pro případ řešení úpadku konkursem, reorganizací nebo oddlužením, a to na vzorku řízení vedených u Krajského soudu v Českých Budějovicích (dále jen "Krajský soud v ČB") a zjištěná data následně porovnat s mírou uspokojení podle statistik. Reprezentativní vzorek se skládá z ukončených insovenčních řízení, a to vždy za první čtvrtletí každého z roků 2011 2015 u Krajského soudu v ČB.
The quality of insolvency law in the market economy of the Czech Republi
Keywords: dluh; insolvenční řízení; insolvenční zákon; oddlužení; míra uspokojení; dlužník; debt; insolvency proceedings; insolvency act; discharge of debts; amount of satisfaction; bankruptcy; debtor