Možnosti bariérové ošetřovatelské péče u klientů s MRSA - Krejsková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2011)
MRSA neboli Methicilin rezistentní Staphylococcus aureus je rezistentní variací kmene bakterie Staphylococcus aureus. Velkým problémem dnešní medicíny je rezistence této bakterie vůči velkému množství antibiotik. Prevenci přenosu MRSA ve zdravotnickém zařízení zajišťuje především bariérová ošetřovatelská péče. V praktické části bakalářské práce byly určeny dva cíle, zjistit jaké možnosti bariérové ošetřovatelské péče využívají sestry při ošetřování klientů s MRSA a zjistit informovanost sester o možnostech přenosu MRSA mezi pacienty a personálem. K dosažení cílů bakalářské práce bylo použito kvantitativní výzkumné metody. Technikou sběru dat byl dotazník určený pro sestry pracující v nemocnici České Budějovice, a.s. K vyhodnocení výzkumné části byly použity grafy a tabulky. Oba cíle se povedlo splnit. Stanoveny byly dvě hypotézy, sestry při ošetřování klientů s MRSA používají jen ochranné rukavice a sestry jsou dostatečně informovány o možnostech přenosu MRSA mezi pacienty a personálem. Tyto hypotézy se nepotvrdily. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že dotázané sestry při ošetřování pacienta/klienta s MRSA nepoužívají nezbytné ochranné pomůcky, užívání všech těchto pomůcek neuvedla ani jedna sestra. Nejvíce uváděnou pomůckou byly ochranné rukavice a nejméně návleky na boty. Právě užívání ochranných pomůcek při ošetřování MRSA pozitivního pacienta se považuje za jeden z nejstěžejnějších bodů pro přerušení cesty přenosu nákazy. Dále bylo zjištěno, že respondenti neznají všechny možné cesty přenosu MRSA, nadpoloviční většina respondentů prokázala znalost způsobu přenosu MRSA krví, přímým a nepřímým kontaktem, ale přenos vzdušnou cestou 53% respondentů neznalo.
Possibilities of barrier nursing care at clients with MRSA
Keywords: MRSA Bariérová ošetřovatelská péče Pacient/klient Rezistence Antibiotika Izolace Dezinfekce; MRSA Barrier nursing care Patient/client Resistance Antibiotics Isolation Desinfection