Práce logopedické preventistky v běžné MŠ - Horníková, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce zjišťuje vliv logopedické prevence na vývoj řeči dětí v běžné MŠ. Zabývá se vlivem rodiny na vývoj řeči a vlastním řečovým vývojem dítěte. Pojednává o jazykových rovinách v ontogenetickém vývoji dětské řeči. Jejich definování a významu pro řeč. Charakterizuje nejčastější vady řeči u dětí v mateřské škole ? opožděný vývoj řeči a dyslalii. Dále se zabývá úlohou učitelky mateřské školy z hlediska rozvoje komunikačních dovedností dítěte a metodami prevence.
A work of kindergarten teacher with basic training for correct speech in regular kindergarten.
Keywords: řečový vývoj; jazykové roviny; opožděný vývoj řeči; dyslalie; logopedická prevence.; speech development; components of language; delayed speech development; dyslalia; logopaedic prevention.