Analýza podmínek pro tělesnou výchovu na základních školách v Českých Budějovicích - Špírková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou podmínek pro tělesnou výchovu na základních školách v Českých Budějovicích. Teoretická část práce se zabývá vývojem tělesné výchovy a tělovýchovných zařízení na našem území, vývojem školství v Českých Budějovicích, dále se zaobírá didaktikou školní tělesné výchovy a jejími podmínkami a v poslední řadě normativy pro tělesnou výchovu a sport. Cílem této práce bylo zjistit a srovnat materiální podmínky pro tělesnou výchovu na jednotlivých školách. Práce řeší školy ležící v současném katastrálním území města České Budějovice. Jedná se o sedmnáct státních škol a jednu církevní. Získané informace byly konfrontovány s maximální schválenou kapacitou žáků a doporučenými urbanistickými ukazateli, společně s celkovou plochou krytých a venkovních tělovýchovných zařízení přepočtených na metry čtvereční. Z těchto údajů byly vyhotoveny tabulky a grafy. Tato práce může sloužit jako přehled především pro zřizovatele škol, případně i podklad pro zdůvodnění návrhu rekonstrukce či rozšíření tělovýchovných zařízení v dotčených školách.
Analysis of conditions for physical education in primary schools in České Budějovice
Keywords: školní tělesná výchova; školní budovy; tělocvičny; hřiště; pasportizace; normativy; school physical education; school buildings; gymnasiums; playing area; data gathering; norms