Monitorování obsahu Cs-137 spektrometrickým měřením v půdě - Lepič, Daniel (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo porovnat výsledky z in-situ spektrometrie a laboratorního stanovení plošné aktivity Cs-137 v odebraných vzorcích v neobdělávaných půdách. Pro účely naplnění cíle byla stanovena výzkumná otázka: Jsou výsledky z in-situ měření plošné aktivity Cs-137 v neobdělávaných půdách srovnatelné s výsledky z laboratorního měření odebraných vzorků půd? Teoretická část práce byla sepsána na základě rešerší knižních publikací, zahraničních vědeckých článků a elektronických zdrojů, které se zabývaly problematikou radioaktivity, jejího působení na životní prostředí a principem polovodičové spektrometrie gama. Praktická část práce se zabývala spektrometrickým měřením metodou in-situ a laboratorním stanovením plošné aktivity Cs-137 ve vzorcích půdy pomocí polovodičového spektrometru gama. Měření a odběr vzorků půdy probíhalo na území Národního parku Šumava a v jeho přilehlých oblastech v Plzeňském kraji. Bylo vybráno pět lokalit (Nová Hůrka, Prášily, Srní, Nový Brunst a Hadí vrh). Spektrometrickým měřením metodou in-situ byly zjištěny nejvyšší hodnoty plošné aktivity Cs-137 v lokalitě Nová Hůrka (19526 Bq/m2) a nejnižší v lokalitě Hadí vrh (5398 Bq/m2). Spektrometrickým měřením vzorků půdy v laboratoři byly zjištěny nejvyšší hodnoty plošné aktivity Cs-137 ve vzorku z lokality Nová Hůrka (10000 Bq/m2) a nejnižší hodnoty Cs-137 v lokalitě Hadí vrh (2060 Bq/m2). Přínosem práce je porovnání spektrometrického měření metodou in-situ s měřením odebraných vzorků půdy na polovodičovém spektrometru gama. Výsledky tohoto monitorování mohou poskytnout data o radiační situaci v jednotlivých lokalitách na Šumavě. Srovnáním výsledků plošné aktivity Cs-137 bylo zjištěno, že existuje závislost mezi spektrometrickým měřením metodou in-situ a měřením vzorků půdy v laboratoři. Výsledky plošné aktivity Cs-137 jsou řádové srovnatelné. Rozdíly mezi výsledky jsou pravděpodobně způsobeny podmínkami měření.
Cs-137 content monitoring by spectrometric measurement in soil
Keywords: spektrometrie; měření in-situ; půda; cesium; plošná aktivita; spectrometry; in situ measurement; soil; cesium; area activity