NÁVRH NA TYPOLOGII OCHRANY VYBRANÝCH, NEJZAJÍMAVĚJŠÍCH KRYOGENNÍCH MEZOFOREM RELIÉFU V OBLASTI NOVOHRADSKÝCH HOR - Martanová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Novohradské hory jsou svým zachovalým krajinným rázem velice unikátní. Jejich velkoplošná ochrana je zajištěna vyhlášením přírodní parku. Některá území jsou zařazena do soustavy Natura 2000 - evropsky významné lokality a na velké části Novohradských hor byla v rámci soustavy Natura 2000 vyhlášena i ptačí oblast. Maloplošná ochrana je zaměřena pouze na ochranu živé přírody. Kromě živé přírody jsou v Novohradských horách významná i místa s prvky neživé přírody, která by také zasluhovala vyhlášení maloplošně zvláště chráněného území. Cílem mé práce bylo vybrat si nejzajímavější lokalitu s prvky neživé přírody - kryogenními mezoformami a rozhodnout o její typologii ochrany. Po průzkumu některých lokalit jsem si zvolila Kraví horu, pro kterou jsem zpracovala plán péče o přírodní památku - návrh na vyhlášení. Práce obsahuje i stručnou fyzicko-geografickou charakteristiku zájmového území a přílohy v podobě map či fotografických snímků.
The proposal for a typology of protection the chosen and the most interesting cryogenic forms of relief in the Novohradské mountains
Keywords: Kraví hora; Novohradské hory; kryogenní mezoformy; plán péče; přírodní památka; Kraví hora; the Novohradské mountains; cryogenic mesoforms; a plan of care; a natural monument