Vliv kosení a mulčování na rozvoj luční vegetace na výsypkách s introdukovanými monolity luční půdy - Matoušů, Anna (Jihočeská univerzita, 2007)
Byl proveden pokus přenosem monolitů luční půdy na nerekultivovanou mladou výsypku na Sokolovsku, s cílem podpořit rozvoj luční vegetace na výsypkách. Byl sledován vliv prováděných zásahů kosení a mulčování (dvakrát ročně) na změny ve vegetaci na monolitech a výsypce v blízkosti monolitů, a potlačení dominantní Calamagrostis epigejos.
Influence of mowing and mulching on vegetation development on dumps with translocated monoliths of meadowy soil
Keywords: kolonizace výsypek; luční vegetace; potlačení Calamagrostis epigejos; přenos monolitů; rekultivace; vliv kosení a mulčování; colonization on dumps; meadowy vegetation; suppression Calamagrostis epigejos; monoliths translocation; reclamation; influence of mowing and mulching