Analýza produkčních schopností sóji luštinaté ve vybraném zemědělském podniku - Šindelář, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce prezentuje výsledky jednoletého polního pokusu založeného v oblasti Českých Budějovic. Cílem bylo analyzovat produkční schopnosti vybraných odrůd sóji luštinaté. Na farmě v Haklových Dvorech (v nájmu ZD Krásná Hora nad Vltavou, a.s.) byl v roce 2019 založen polní pokus se třemi odrůdami sóji, který měl zhodnotit reálnou produkční schopnost sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merrill) v podmínkách místního podniku. Zvoleny byly odrůdy Abelina, Lissabon a Merlin. Pozorovány byly kromě výnosu ještě samotné výnosové prvky jako počet rostlin na metr čtvereční, počet lusků na rostlinu, počet semen v lusku a hmotnost tisíce semen. Dále celková délka rostlin, počet primárních větví, výška nasazení prvního lusku, obsah tuků a dusíkatých látek v semeni a množství organické hmoty po sklizni semen. U všech testovaných odrůd byl dosažen výnos přes 2 tuny z hektaru, odrůda Merlin vyprodukovala dokonce 2,7 tuny semen na hektar. Dá se říci, že všechny testované odrůdy překonaly svým výnosem hranici rentability, obecně udávanou na 2 tuny výnosu na hektar a lze je všechny považovat za přijatelné pro pěstování v podmínkách okolí Českobudějovicka. Mimo to bylo do půdy dodáno značné množství organické hmoty z posklizňových zbytků, v případě odrůdy Abelina to činilo vysoko přes 7 tun hmoty na hektar.
Analysis of production capabilities of soybean in a selected farm
Keywords: sója; výnos semen; pěstování sóji; organická hmota; soybean; seed yield; soybean cultivation; organic matter