Rozšíření významných neofytů v oblasti Novohradských hor a podhůří. - Sedlák, Martin (Jihočeská univerzita, 2009)
V zájmové oblasti byly mapovány výskyty vybraných nepůvodních druhů rostlin. Byl určen jejich přibližný počet, plocha, kterou daný druh v lokalitě výskytu zaujímá, prostředí, ve kterém se daný druh vyskytuje. Byla určena, případně odhadnuta ohniska, odkud se druhy šíří a tendence k jejich další eventuelní expanzi. Rovněž byly uvedeny změny ve výskytech v uvedených vegetačních obdobích a bylo určeno, zda se druh jeví jako expanzivní nebo zda je jeho stav stacionární. Zjištěné lokality výskytu neofytů byly zakresleny do mapek, které jsou součástí příloh.
The spread of the significant neophyta in the Novohradské hory and their foot-hills
Keywords: rozšíření neofytů; Novohradské hory; spread of neophyta; Novohradské hory